Als we het hebben over blokkades dan kunnen we een onderscheid maken in mentale & emotionele en lichamelijke blokkades. Blokkades heeft als betekenis in de Van Dale; (v.) Uitspraak: [blɔˈkadə] Verbuigingen: blokkade|s (meerv.) 1) iets wat een weg afsluit Voorbeeld: `een blokkade opwerpen` 2) keer dat je geblokkeerd bent, dat je niet verder kunt.

Je kan het zien als dat je ergens naartoe wilt werken, maar dat je tegen blokkades aanloopt. Het lukt je niet. Op de een of andere manier blokkeert er iets. Voordat ik je meeneem in de 5 meest voorkomende blokkades, wil ik je even kort meenemen hoe je mentaal & emotionele en lichamelijke klachten met onderliggende blokkade kunt herkennen.

Mentaal & emotionele blokkades kun je herkennen aan:

 • Je piekert over van alles (vooral negatief)
 • Niet lekker in je vel zitten
 • Faalangst, angstklachten, hyperventilatie
 • Onzekerheid en twijfelen aan jezelf
 • Moeiten hebben je grenzen aan te geven
 • Overprikkeld en sneller geïrriteerd
 • Aanhoudende stress + burn-out klachten
 • Moeite hebben met loslaten
 • Aardingsproblemen
 • Motivatie of concentratie problemen

Lichamelijke blokkades kun je herkennen aan:

 • Rugpijn, nek/schouder klachten, stijfheid
 • Je onrustig en gejaagd voelen
 • Futloos en weinig energie
 • Hoge ademhaling en hartslag
 • Buikpijn, darmklachten, PMS
 • Huidklachten, jeuk, eczeem
 • Allergieën, hooikoorts, voeding
 • Hoofdpijn / migraine
 • Slechte nachtrust / moe wakker worden
 • Onverklaarbare pijn of vage klachten

Blokkades kunnen dus op verschillende vlakken uitten en zichtbaar worden. En heeft ook invloed op hoe jij je voelt, hoe je denkt én hoe je doet. Hieronder neem ik je mee in 5 veel voorkomende blokkades:

Blokkade 1: ANGST!

Angst angst angst. Bijna alle negatieve patronen hebben te maken met één basis emotie en dat is angst. Denk aan; controle, perfectionisme, uitstelgedrag, falen, niet goed genoeg zijn…dit heeft allemaal te maken met angst op een dieper level.

Blokkade 2: Bang dat je ‘niet goed genoeg bent’.

We maken allemaal wel dingen mee in onze jeugd die ons het gevoel hebben gegeven dat we ‘niet goed genoeg’ waren. Dit kan door een ervaring zijn, door iets wat iemand tegen je heeft gezegd. Hoe groot of klein ook, dit kan in je enorm belemmeren. Zelfs al weet je verstandelijk wel dat wat je doet; je dat met volle overtuiging doet of dat je wél goed genoeg bent. Er kunnen momenten zijn dat je enorm getriggerd wordt, waarbij je ten diepste voelt dat ‘je niet goed genoeg bent’.

Blokkade 3: het gevoel dat je het niet waard bent.

Als we ook maar iets hebben gemist in onze jeugd, een stukje aandacht of liefde – dan is de kans al groot dat je diep van binnen voelt dat je het niet waard bent. In de basis willen we namelijk allemaal liefde en erkenning en als dit in jou systeem als blokkade ligt opgeslagen, dan zorgt het er voor dat het lastig is om je doelen te behalen, of dat je het lastig vindt geld te vragen voor je diensten, of moeite met liefde of hulp ontvangen.

Blokkade 4: geld blokkades.

Yep, geld blokkades. Ik denk dat we ze allemaal wel kennen. Moeite met geld ontvangen, het idee dat er nooit genoeg is, je steeds weer terug bij af bent, of tegen een bepaalde grens aan blijft hikken. Heb jij je relatie met geld al eens onderzocht? Voel je dat (veel) geld beschikbaar is voor jou? Ben je heel erg zuinig? (wat ook een angst kan zijn). Geld is van zichzelf neutraal. Het is als een energie uitwisseling of een middel om de dingen te kopen of doen die je wil doen. Of voelt geld juist heel beladen? Geeft het je een vervelend gevoel? Een interessant onderwerp om überhaupt in te duiken =)

Blokkade 5: jezelf klein houden.

Veel mensen (ook ondernemers) houden zichzelf onbewust enorm klein. Ze zetten geen stappen, het is niet perfect genoeg, wat denkt mijn omgeving er wel niet van. Je bent vooral bezig met zorgen voor een ander, wat jij wil komt wellicht later of een andere keer wel. Ook als ondernemer kan het zijn dat je jezelf kleiner maakt, je boodschap niet vrij uit deelt of het lastig vindt om jezelf en je verhaal zichtbaar te maken. Want ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.

Deze blokkades hebben vaak hun wortels vanuit je kindertijd. Ze liggen dan als het ware opgeslagen in je onderbewustzijn. Ik neem je even mee: in het leven doen we allemaal ervaringen op – mooie en minder mooie. De mooie geven ons energie en het zijn de minder mooie die zwaar wegen. Denk bijvoorbeeld aan; gepest worden, een ruzie, een ongeluk, verlies van een dierbaar iemand, een relatiebreuk of datgene wat voor jou impact heeft gehad. Vaak ben je er geeneens bewust van, maar toch zit het ‘trauma’ opgeslagen in je systeem. Ook wel je onderbewustzijn genoemd. 

In jouw onderbewustzijn liggen allerlei gewoontes, ingesleten patronen, belemmerende overtuigingen, opgekropte emoties, pijn en kritische stemmetjes opgeslagen die zijn ontstaan op basis van ervaringen en gebeurtenissen die je hebt meegemaakt in het verleden. Het is allemaal ballast wat je meedraagt in je rugzakje die je op den duur in de weg kunnen gaan zitten.

Wat weer invloed heeft op hoe jij je voelt, denkt en van waaruit jij handelt en keuzes maakt in je dagelijkse leven.

Herken jij je in een of meerdere van deze blokkades en voel je de behoefte hiermee aan de slag te gaan? Het dient je niet. So let’s go!
Plan een kennismakingsgeprek in of kijk of de Healing sessies of Business Healing aansluiten op jouw hulpvraag.